02 mei De koe met een “slag in het lijf”

Op een zaterdagavond word ik gebeld door een veehouder dat zijn koe aan het kalven is maar dat de koe een slag in het lijf heeft. Dit betekent dat de baarmoeder in de buik van de koe gedraaid is. Daardoor is de baarmoederopening een halve slag of meer dichtgedraaid. En het gevolg is dat het kalf er niet uit kan. De therapie is dan om te bepalen in welke richting de slag zit en dan moet je in tegengestelde richting draaien. Dan is de baarmoeder ontdraaid en kan het kalf er uit. De klant in kwestie meldt aan de telefoon nog dat hij het wel stom vindt dat hij deze slag er niet zelf uit krijgt. Vorige week had hij hetzelfde. De dierenarts die toen kwam was kleiner dan hij en waarschijnlijk minder sterk en had de slag – en het kalf – er snel uit. Binnen de twee minuten. Daar aangekomen begon hij weer dat hij zichzelf wel erg onhandig vond.

Ik stop mijn arm in de koe en voel dat er inderdaad een slag in zat. In no-time haal ik de slag er uit. Het duurde nog geen minuut. Nou zat ik met een dilemma: als ik het kalf er direct uit haalde dan zou de klant zich nog stommer vinden. En dat wilde ik hem niet aandoen. Dus ik begin te puffen en te kreunen. Maar in de tussentijd deed ik niets. Het enige dat ik deed was het kalf tegenhouden. Anders was die uit zichzelf al gekomen. Na ongeveer 5 minuten haalde ik het kalf er uit. Levend en wel (dat had ik al gevoeld). En wat was de reactie van de boer: Jouw collega is toch beter want die had het kalf al na 2 minuten er uit en jij doet er 5 minuten over…………

Geen reactie's

Geef een reactie