21 okt Molly, een bijzondere Sharpei

Sinds Sharpei pup Molly bij haar nieuwe eigenaresse is, komt ze regelmatig op bezoek bij ons. In het begin voor reguliere bezoekjes zoals een puppy controle en entingen. Een keer omdat ze nog niet wist dat je niet met bijen kunt spelen.

Vrij snel werden haar bezoekjes wekelijks. Molly was ze niet helemaal fit, had veel last van overmatig kwijlen en af en toe moest ze braken. In eerste instantie reageerde ze goed op de behandelingen, maar na een paar dagen kwamen de problemen steeds terug.
Na contact met de fokker bleken haar broertjes en zusje vergelijkbare problemen te hebben. Samen met de behandelende dierenartsen van Molly’s nestgenootjes hebben we gezocht naar de oorzaak van de problemen. Een van haar broertjes bleek een aan afwijking aan zijn slokdarm te hebben.

Op onze praktijk hebben we Molly een contrastmiddel laten inslikken en daar een röntgenfoto van gemaakt. Aan de hand van deze foto vermoedden we dat ook haar slokdarm afwijkend is. Om een definitieve diagnose te stellen is, in goed overleg met de eigenaresse, besloten op de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht een röntgenfilm te laten maken. Hierbij wordt een filmpje gemaakt van het transport van voedsel naar de maag. Molly bleek inderdaad een afwijking aan haar slokdarm te hebben: de peristaltiek (of beweging) van haar slokdarm is verstoord waardoor voedsel niet goed naar de maag wordt vervoerd en in de slokdarm blijft hangen. Hierdoor kan het terugstromen naar de mond wat lijkt op braken. Zelfs speeksel wordt niet goed afgevoerd wat kan leiden tot overmatig kwijlen. Ook verslikt Molly zich regelmatig waardoor ze een lichte longontsteking krijgt.

[layerslider_vc id=”4″]

De oplossing voor dit probleem is Molly rechtop laten eten en drinken, hierdoor zakt het voedsel met hulp van de zwaartekracht naar de maag. Molly eet nu uit een speciaal gemaakte voerbak. Zo kan ze ook eten en drinken als ze alleen thuis is. Met Molly gaat het nu heel erg goed en gelukkig komt ze zo nu en dan nog gezellig even kletsen. Ze krijgt momenteel enkel nog het supplement Omega Boost ter ondersteuning van haar vacht, medicijnen zijn niet meer nodig!

2016-10-14-PHOTO-00000132
1Reactie
  • hetty viser
    Geplaatst op 17:09h, 21 oktober Beantwoorden

    Prachtig

Geef een reactie