Sterilisatie hond

Famke is een gezond, jong Heidewachtel teefje dat ons is aangeboden voor een sterilisatie. Enkele dagen voor de operatie komt ze op de praktijk voor een pre-operatief bloedonderzoek om de functie van een aantal belangrijke organen te controleren. De avond voor de operatie krijgt Famke vanaf 20.00 uur geen eten meer van haar baasje. Dit zorgt ervoor dat de kans op verslikking bij de operatie minder groot wordt.

De ochtend van de operatie krijgt Famke een intake gesprek en een lichamelijk onderzoek door de behandelende dierenarts. Daarna krijgt ze een roesje toegediend via een prikje. De eigenaar geeft haar nog een knuffel en gaat naar huis om te wachten tot ze haar dier weer op mag halen. Famke wordt ondertussen naar de operatiekamer gebracht door het team dat haar zal opereren. Allereerst krijgt zij een beademingsbuisje in haar luchtpijp. Hierdoor kunnen we tijdens de operatie Famke extra zuurstof en een narcosegas toedienen via onze narcoseapparatuur. Om haar ogen te beschermen tegen uitdroging zalven we deze in. Famke wordt aangesloten op de bewakingsapparatuur die we tijdens de operatie in de gaten houden. Onder andere haar hartslag, ademhaling en temperatuur worden hiermee continu zichtbaar voor het team. Bovendien krijgt ze nu al een prik met pijnstilling zodat deze al werkt als ze na de operatie wakker wordt.

Famke

Foto’s van Famke’s sterilisatie. Let op bloed!

[layerslider_vc id=”3″]

Famke wordt op haar rug gepositioneerd op ons operatiekussen. Ze wordt geschoren, gewassen en ontsmet door de paraveterinair. Daarna begint de operatie. Er wordt een kleine snee in haar buik gemaakt, waardoor een van haar eierstokken opgezocht wordt. Deze wordt door de dierenarts met een klemmetje gekneusd en daarna afgebonden. Daarna wordt de eierstok verwijderd. Aan de andere kant volgt dezelfde procedure. Voordat de stompjes van de eierstokken weer terug in de buik worden geplaatst worden deze een laatste keer gecontroleerd op bloeden. Als het hele team 100% zeker is dat de stompjes droog zijn wordt bij de anesthesie rustig de landing ingezet, terwijl de dierenarts begint met het sluiten van de verschillende wondlagen. Alle lagen worden met oplosbare hechtingen dichtgemaakt. Op het moment dat de huid gesloten is wordt de wond verzorgd met een spray en wordt Famke terug op haar zij gedraaid. Als zij voldoende ontwaakt is, wordt het beademingsbuisje uit haar keel verwijderd en gaat Famke naar haar uitslaaphok. Hier wacht een lekker warm nestje op haar. Daarvoor gebruiken we naast een warmtematje en een warmtelamp! Pure verwennerij dus!!

Als Famke weer goed wakker is, wordt haar baasje gebeld. Intussen liggen de pijnstilling voor de komende dagen en een shirtje dat de wond moet beschermen al klaar. Deze mag Famke aan als ze thuis is. Een blije baas en hond zien elkaar terug in de ontvangstruimte. Het team glimlacht tevreden, weer een mooi staaltje teamwork geleverd!