Drachtbegeleiding hond en kat
Op onze praktijk houden wij ons ook bezig met de begeleiding van de dracht van uw huisdier.
Zo kunnen wij bloedonderzoek uitvoeren om het juiste moment van dekking te bepalen (progesteronbepaling), maken wij echo’s en röntgenfoto’s om dracht vast te stellen / te kunnen inschatten om hoeveel kittens/puppies het gaat en kunnen wij indien nodig over gaan tot keizersnede bij een niet vorende partus.
Hieronder vindt u informatie over verschillende onderwerpen die van toepassing (kunnen) zijn bij de dracht van uw huisdier.
In huis Progesterontest
Progesteronbepaling
Om de kans op een vruchtbare dekking zo groot mogelijk te maken kan er gebruikt gemaakt worden van de bepaling van de concentratie van hormoon progesteron in het bloed.
In onze kliniek beschikken wij ook over de middelen om bij teven een progesteron-bepaling uit te voeren. Dit kan bepaald worden met behulp van bloedonderzoek waarbij het gehalte progesteron in het bloed wordt bepaald. Hiermee kan relatief snel – meestal met 20 tot 30 minuten – bepaald worden of de teef klaar is voor de dekking. Op deze manier kan bij loopse teven het juiste dektijdstip bepaald worden. Dit is met name handig voor als de reu in het noorden van het land woont of in het buitland, waardoor er dan maar 1 keer op en neer gereden hoeft te worden.
Beeldvorming dracht
Wanneer uw hond of kat gedekt is zijn er diverse mogelijkheden om te achterhalen of ze ook daadwerkelijk dragend is.
Echo
Op ongeveer de 28e dag van de dracht kunnen we via echografie een scan maken van de baarmoeder om te kijken of er vruchtblaasjes zichtbaar zijn. Een echo is een mooie manier van dracht vaststellen maar biedt geen zekerheid over het aantal pups wat geboren gaan worden.
Röntgen
Op ongeveer de 50e dag van de dracht is het mogelijk een röntgenopname te maken van de teef. Hierbij is het mogelijk om skeletten te tellen en bied dus meer duidelijkheid over het aantal pups in de baarmoeder.
De geboorte
Normale Partus
Het begin van de bevalling laat zich vaak kenmerken door een temperatuurdaling van 1ºC. De lichaamstemperatuur zal dan 37ºC zijn en de volgende symptomen worden zichtbaar:
- Rusteloosheid
- Likken aan vulva
- Vaker plassen/blaffen/miauwen
- Heldere uitvloeiing die geleidelijk bloederiger word
Gemiddeld duurt een normale partus 2 tot 6 uur waarbij tussen iedere geboorte 10 tot 90 minuten tijd kan zitten. Dit mag zeker niet langer duren, zeker niet als de teef actief aan het persen is. Na iedere geboorte komt er ook een placenta van de teef af, het is normaal dat ze deze willen eten maar teveel placenta kan diarree veroorzaken.
Abnormale Partus
Wanneer de partus niet verloopt zoals hierboven beschreven, spreken we van Dystocia. Wanneer er sprake is van een van de onderstaande punten, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze praktijk.
- Krachtige persweeën zonder geboorte gedurende 1 uur.
- Meer dan 1 uur tijd tussen de geboortes.
- Stoppen met persen wanneer het jong er gedeeltelijk uit is.
- Bloederige vloeiing zonder geboortes.
- Groene of zwarte uitvloeiing.
- Overdragen (vanaf dag 69).
- Minder pups geboren dan op beeldvorming zichtbaar.
Bepaalde rassen ondervinden vaak problemen tijdens de partus, denk hierbij aan de wat kleinere rassen en brachycephale rassen. Let erop dat u uw teef nooit laat dekken door een grotere reu, zo probeer je te voorkomen dat de pups te groot worden voor het geboortekanaal van de teef.
Keizersnede
Keizersnede
Wanneer er sprake is van dystocie (= een niet vorderende partus) bestaat de kans dat we genoodzaakt zijn om over te moeten gaan tot een keizersnede. Gelukkig hebben we hier de ervaring en middelen ook voor en kunt u ons hiervoor ten aller tijden bellen. Het is echter niet mogelijk om alvorens een keizersnede in te plannen, er dient echt gewacht te worden tot de hond of kat is begonnen met persen maar dit niet vordert.