Ontwormen van de hond en de kat

We krijgen vaak vragen over het ontwormen van honden en katten.
Ga er maar van uit dat alle honden en katten wormen hebben. Iemand die zegt: ” Ik ontworm mijn hond iedere maand en heb nog nooit wormen gezien; dus hij heeft geen wormen ” spreekt niet de waarheid. Ook iemand die beweert dat zijn hond geen wormen heeft terwijl hij zijn huisdier nog nooit heeft ontwormd, spreekt niet de waarheid. Hoe dit kan, wordt te wetenschappelijk en ga ik U dus niet uitleggen. Het ministerie van volksgezondheid adviseert om een pup of kitten 6 keer in het eerste levensjaar te ontwormen. En een volwassen hond of kat 4 keer per jaar.

Waar doet uw huisdier deze wormen op?
Niet op straat omdat hij van alles eet. En ook niet omdat hij honde- of koeiepoep eet. Hij krijgt de infectie voornamelijk via de moeder direkt na de geboorte.

Waarom moet je ontwormen als de hond of kat toch niet ziek wordt?
Het aantal kinderen met allergische bronchitis neemt hand over hand toe. Als we alle honden en katten de grens over zetten, zouden we 1000 kinderen tussen de 2 en 16 jaar van hun allergische bronchitis af kunnen helpen.

Welke middelen kun je gebruiken?
Geef in eerste instantie een middel wat makkelijk toe te dienen is. Krijg je er met geen mogelijkheid een pil in, ga dan ook niet vechten om deze pil er alsnog in te krijgen. Gebruik dan een pasta of druppels in de nek. Sommige honden reageren wat overgevoelig op druppels in de nek, dus gebruik dat dan niet.