Ontworming bij het Paard

Wormbestrijding is een erg belangrijk onderdeel van de preventieve zorg bij paarden. En alhoewel dit vroeger bestond uit meerdere keren uw paard te ontwormen per jaar, proberen wij als dierenartsen hier verandering in te brengen. Dit heeft als belangrijke reden dat over de jaren heen zeer veel resistentie is opgebouwd tegen de meeste ontwormingsmiddelen door het veelvuldig ontwormen van paarden. Dit heeft als gevolg dat wij in de toekomst waarschijnlijk te maken krijgen met volledige resistentie tegen alle middelen die we hebben en dan kunnen we er helaas niks meer aan veranderen.

Het is daarom ontzettend belangrijk om hier nu al verandering in te brengen om volledige resistentie te voorkomen. Een belangrijk aspect hiervan is goed management, waarbij het doel is om het besmettingsniveau te verminderen.

  • Paarden van verschillende leeftijden in gescheiden groepen houden; hele jonge paarden maar ook oude paarden kunnen vatbaarder zijn voor wormen en daarmee hoge uitscheiders vormen.
  • Mest dagelijks uit de wei/paddock halen; hierdoor is er minder kans op verspreiding van de wormeieren.
  • Weilanden niet maaien als er mest op ligt; hierdoor verspreiden mogelijke wormeieren over het hele land.

Een goed management zorgt er al voor dat uw paarden minder vaak ontwormd hoeft te worden. Desondanks is het in sommige situaties noodzakelijk om alsnog uw paard te ontwormen. Omdat elke stal en elk paard anders is, kunnen we geen standaard advies uitdelen. Wilt u graag weten wat het beste is voor uw paard? Neem dan contact met ons op via info@dierenkliniekdepiekenhoef.nl of 0412 310 010.