Famke is een gezond, jong Heidewachtel teefje dat ons is aangeboden voor een sterilisatie. Enkele dagen voor de operatie komt ze op de praktijk voor een pre-operatief bloedonderzoek om de functie van een aantal belangrijke organen te controleren. De avond voor de operatie krijgt Famke vanaf 20.00 uur geen eten meer van haar baasje. Dit zorgt ervoor dat de kans op verslikking bij de operatie minder groot wordt.
GEEN PANIEK: ER KOMEN GEEN FOTO’S MET BLOED ER OP TE ZIEN.
De ochtend van de operatie krijgt Famke een intake gesprek en een lichamelijk onderzoek door de behandelende dierenarts. Daarna krijgt ze een roesje toegediend via een prikje. De eigenaar geeft haar nog een knuffel en gaat naar huis om te wachten tot ze haar dier weer op mag halen. Famke wordt ondertussen naar de operatiekamer gebracht door het team dat haar zal opereren. Allereerst krijgt zij een beademingsbuisje in haar luchtpijp. Hierdoor kunnen we tijdens de operatie Famke extra zuurstof en een narcosegas toedienen via onze narcoseapparatuur.
Om haar ogen te beschermen tegen uitdroging zalven we deze in. Famke wordt aangesloten op de bewakingsapparatuur die we tijdens de operatie in de gaten houden. Onder andere haar hartslag, ademhaling en temperatuur worden hiermee continu zichtbaar voor het team. Bovendien krijgt ze nu al een prik met pijnstilling zodat deze al werkt als ze na de operatie wakker wordt.
Daarna wordt Famke op haar rug gelegd en gefixeerd. Daarna wordt ze geschoren en de buik wordt ontsmet.
Daarna komt er een steriele doek over de operatie-wonde, waar een gaatje in wordt gemaakt.
Het bloederige gedeelte van de operatie besparen we jullie. Op bovenstaande foto zie je dat de wond weer wordt dicht gemaakt.
Na de operatie krijgt Famke een rompertje aan. Dit werkt naar ons idee beter dan een kraag. Met een kraag raakt de hond (of kat) vaker in paniek al hij ergens tegen aan loopt. Met een rompertje blijft Uw hond of kat echt veel rustiger, maar kan hij toch vrij bewegen.