West Nile Virus (WNV) Paard

Nog even en dan begint het muggenseizoen weer. Behalve overlast van de muggen zelf, kunnen deze ook verschillende ziektes overdragen. Ook het West-Nijl Virus (WNV) wordt door muggen overgedragen.

Wanneer een besmette vogel gestoken wordt door een mug, kan deze mug het virus verder verspreiden naar andere vogels of zoogdieren. Ook paarden (en mensen) kunnen besmet raken. Ongeveer 1 op de 5 besmette paarden ontwikkelt symptomen, variërend van griepachtige verschijnselen (sufheid, koorts, niet willen eten) tot neurologische symptomen (gedragsveranderingen tot verlamming). Een groot gedeelte van paarden met zenuwstoornissen sterft of moet worden geëuthanaseerd. Herstelde paarden behouden vaak blijvende gezondheidsklachten.

Met vaccineren kan je je paard gelukkig goed beschermen tegen de gevolgen van het West-Nijl Virus. Ook als de rest van de paarden op stal of het pension niet gevaccineerd is. Het virus is namelijk niet overdraagbaar van paard op paard. Start met vaccineren vóór het muggenseizoen begint. Bestrijd muggen en voorkom muggenbeten zo goed mogelijk.

Een vaccinatie tegen het West-Nijl Virus bestaat uit een basisvaccinatie (vaccinatie die na 3-5 weken geboosterd dient te worden) en moet jaarlijks herhaald worden. Het vaccin mag gegeven worden bij paarden vanaf 6 maanden leeftijd. De beste periode om te vaccineren is in het voorjaar (de maanden april-juni) zodat je paard voldoende afweer kan opbouwen voordat het muggenseizoen begint!


Voor meer informatie : http://bit.ly/west-nijl
Of neem contact op met een van onze assistentes (0412-310010).